středa 23. března 2016

Korejské jídlo - Bibimbap

          Bibimbap 비빔밥,  jedno z nejoblíbenějších korejských jídel, by se jednodušeně dal nazvat luxusním rizotem. V následujících řádcích si jeho složení prozradíme detailně a na konci článku naleznete recept.  





          Bibimbap existuje ve dvou variantách - teplý (돌솥 비빔밥a studený. Stejně jako u většiny dalších korejských jídel ale dále platí, že vám ho v každé restauraci či korejské domácnosti připraví jinak. Základní surovinou je rýže a mleté hovězí maso, k dochucení červená pálivá omáčka gochujang. Někde se rýže nachází rovnou na dně (ne)vyhřívané misky, někdy se setkáte se servírováním rýže bokem. Dále se z přísad přidávají mořské řasy, fazolové klíčky, zelenina, houby shitake či vejce. Na přiložených fotografiích uvidíte, že Bibimbap je opravdu vždy jiný, ale téměř vždy vynikající. 

          Bibimbap si můžete podle receptu uvařit i v Česku, suroviny, které běžně v supermarketu nenaleznete můžete zakoupit v korejském obchodě K-Food na Náměstí republiky nebo Korea Mart na Karlově náměstí. V korejských restauracích pak hledejte nápis (돌솥) 비빔밥.  

   






Recept:
na 3 až 4 porce
100g mletého hovězího masa
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
1 lžička cukru
špetka nadrceného česneku

250g špenátových listů
350g fazolových klíčků
100g shitake hub
2 nastrouhané mrkve
1 okurka
špetka soli
3 až 4 porce rýže
3 nebo 4 vejce
mořské řasy

Můžete přidat i pórek, cuketu, lopuchový list a další zeleninu, která vám chutná, fantazii se meze nekladou :) Jako omáčku můžete použít samotnou omáčku gochujang, nebo si ji smíchat s vodou, cukrem, sezamovým olejem a octem. 

Jak postupovat, se podívejte v následujícím videu:




DOBROU CHUŤ!

2 komentáře:

  1. Hm, bibimbap vypada moc chutně 😁,hned mam chut recept vyzkouset☺. Moc hezky napsano a pekne nazorne ukazano👍👍

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář :) Prý se s Martinem chystáte do Mamy, tak ho můžete vyzkoušet domácí i ''kupovaný'' :) Budu se těšit na recenze.

      Smazat